Dijital Orienteering Harita Arsivi : Magnus Jonasson
|
Giris
Tüm kullanicilar
|
Dil:
Türkçe
Česky
Dansk
Deutsch
Eesti
English
Español
Français
Italiano
Magyar
Norsk
Português
Svenska
Türkçe
|
DOMA 3.0.8
Rotalari göster
Rotalari gizle
|
Tüm haritayi göster
Tüm haritayi gizle
|
KML
|
<< Geri
<< Tetra-OL (16/03/2013)
|
Kompassen (30/03/2013) >>
Långdistans (24/03/2013)
Kategori:
Tävling
Harita/bölge:
Lyckebokartan
Organizasyon:
Frosta OK
Mesafe:
7.83 km
Zaman:
66:48
Ortalama kalp atisi:
191
Maximum kalp atisi:
238
Först en varning, texten blev lång och kan uppfattas negativt.
Men det stämmer inte, jo texten blev lång och jag har synpunkter, som vanligt, och det finns det på alla tävlingar.
Dock ta dem som att det kan vara bra att tänka på till nästa gång.
Två saker som ger mycket är. 1. Läs igenom SKOF:s bestämmelser från olika möten om man inte har koll på alla. Något som är problem att fixa? Tips 2 är att kolla igenom kartorna. Har varje klass rätt karta, definitioner och rätt skala.
Igår hade jag inte riktigt bestämt mig om jag skulle springa eller inte.
En vecka krasslighet men var jag frisk nog för att springa.
Jo, jag vaknade och kände mig OK. Solen sken och det var kort att köra. Inte ofta man har 40 minuter till parkeringen. Parkeringen var dessutom bra för vårtävlingar, fast, fin och nära TC. Det kändes riktigt varmt i solen även om det var några cm snö på marken. Termometern visade kring nollan så det var också trevligt.
Det är bra att det arrangeras tävlingar även om det är snö i skogen. Bara man vet förutsättningarna, vilket man gjorde idag.
Efter att ha pratat med lite MOK:are begav jag mig av mot starten med mycket överdrag på. Väl framme var det 5 minuter till start och lagom tid att ta av sig, för det blev varmt av att jogga med alla kläder på.
Första problemet dök upp när jag skulle nolla pinnen. Den piper, eller är det min enhet som piper? Den blinkar ju inte. Testade sedan check, den pep också, hm, men blinkade inte. Men se nu hittade jag felet, se där sitter ju en tejpbit med namnet "Frosta OK" mitt över lysdioderna som märkning. Kanske inte bästa stället att sätta märklappar på.
Påpekade det till Janne som var startpersonal.
Kartor utan platsficka för det är lite bättre papper. Hm, det uppskattar jag inte. Det är klart sämre om man råkar smutsa ner kartan eller om det regnar. Jag hittade dock någon redan inplastad kartor i lådan som jag tog en av, det gäller ju att passa på.
Men den var nog annorlunda tryckt, för när jag jämförde med Linus karta efteråt, han skulle haft samma bana, så hade han helt andra färger.
För den intresserade så var mina färger inte så nära de färgerna som det står att man skall ha i kartnormen. Men den gick bra att springa mha.
Definitionerna hade angivit höjd på stenar, bra, det missas ofta. Ingen sten över 0,9 meter hade jag.
Det blir så klart lite annorlunda orientering med snö i skogen.
Man lämnar gärna inte spåret. Det var dock mindre snö än befarat, oftast bara några få cm. I öppnare partier samlades det dock ibland dryga 1 dm snö, vilket var lite tyngre.
Sprang inte på så snabbt och hittade de tre första utan problem.
Fyran kom jag lite snett på, de gula var inte tydliga, och det är de inte på kartan heller, så det var korrekt. De stora stenarna, i storlek med hus på kartan, är stenar över 1 meter, så inte så lätta att se i terrängen som man kan tro.
7-8 ett exempel på hur skev kartan är, märks att den är gjord med gammalt underlag. Jag har passat in kontrollerna på kartan och sprang söder om det förbjudna. Som var heldragen snitsel i skogen men ritat på kartan som att det var utan snitsel.
8-9. Det var övergången som gällde för bäcken var bred, kall med is i kanterna och blöt. Det röda trycket runt övergången är inte det bästa men den svarta sprången såg man.
10-11 Letade ett tag efter ett sätt att ta sig över bäcken på kartan. Den var säkert 5 meter bred och vattnet forsade bra i den, så man var inte sugen på att plumsa i. Hittade en röd prick på kartan som visade sig vara en övergång. Eller ja en smal pinne och ett snöre som var uppspänt att hålla sig i.
Något är fel vid 11:an, för drar jag kontrollen på rätt plats så kommer allt annat på kartan snett, Jag misstänker att den snarare satt lite NV. Eller vad som är fel är svårt att veta, men det stämmer bra som jag valde och då stämplade jag vid 90 graders böjen. Jag missade i alla fall inget på den.
12 Lite snett och var och titta på en kontroll vid stenen uppe på höjden lite söder om min.
I mål nöjd att jag orkat hela banan, även om i lusigt tempo. Solen sken till det var 3 kontroller kvar, då blev det lite kallare.
I mål träffade jag först Nelking som var lite småsur, då man även idag missat att få med tiden till första kontrollen på sträcktiderna.
Man hade även missat att uppgradera enheterna i skogen, några fungerade inte med nya SI pinnar, så några har fått beräknade sträcktider i WinSplits. Båda sakerna togs upp på SKOF träffar både i höstas och nu i februari innan säsongen. Ändå missas det.
Nelking sa att vi måste klara av detta på fyrklubbs. Och det lovade jag att vi skall göra. Sträcktiderna är ganska lätt och uppdaterade enheter måste bara varje enhet testas flera gånger med samtliga pinnar.
Duscharna var varma och sköna, det är trevligt att få varma kläder på när det är kallat ute.
Tillbaka vid flaggan satt Evelina utan Linus. Hon berättade att han var i målet, inte helt glad, och pratade med funktionärer. Hela H35 klassen hade fått fel karta, men definitionerna var korrekta. Han hade letade ganska länge vid några efter en ställning med rätt siffra.
Andar året i rad man lyckas schabbla med kartorna, förra året fick några klasser fel skala. Vilket också upprörde några klubbmedlemmar.
Jag gick i alla fall och handlade en billig hamburgare, för 25 kr är helt OK pris. När det dessutom fanns lite olika tillbehör att välja mellan. Inget fel på den.
Till nästa helg rapporterade Kompassen att det var snöfritt på TC och ganska lite snö i skogen. Barmark på en del sluttningar och några cm på andra. Hoppas å lite värme i veckan och mer barmark nästa helg.
Yorumlari göster
Yorumlari gösterme
(
4
)
Anna Bjärby
:
Hej,
Först idag kom jag på att läsa din utvärdering för vår tävling. Mycket bra läsning, men jag har en fråga: Först en bakgrundsinfo: som nybörjare är det första gången jag är med och arrangerar en OL-tävling så, man får ta det i beaktande (jag vet alltså inte hur det brukar/borde gå till). Innan tävlingarna sattes vi klubbmedlemmar till att att gå igenom kartorna och definitionerna. Dvs en satt med en bunt kartor och läste och en anna satt med definitionerna och kontrollerade att det vara samma.Jag undrade inom mig varför i hela friden vi skulle göra det, det verkade så onödigt. Ändå har det blivit fel. Hur i hela friden gör man?
Jag vet inte vart felet har uppkommit, men jag tänker mig att det måste varit någonstans mellan klubbstugan och starten (dvs efter vår kontroll tills dess att man satt upp definitionerna och lagt kartorna i i sina korgar). Borde man vara färre kockar på en uppgift? Eller ha en überkontrollant som efter det att varje uppgift är utförd kontrollerar så att det blev rätt? När en massa människor, mer eller mindre firvilligt gör en sådan här grej tenderar det att bli blandad kvalitet och då kanske man ska se till att den mest skarpsynta och petiga av dessa får någon slags kontrollerande funktion. Jag vet inte (och jag är inte alls ironisk, jag bara funderar på hur man ska kunna försäkra sig om att det blir så bra som möjligt), men tar gärna emot tips som jag kan föra vidare i klubben.
Anna Bjärby
:
PS Du missade att recensera miniknatet, där någon (dvs jag som miniknatsansvarig) hade skottat 800 meter terräng eftersom jag fick ågren över att banan kanske var för lång och tung för telingarna som skulle vingla fram där... Själv skulle jag säga att den var ypperlig. Om inte annat så var träningsvärken i armarna det :-)
Magnus
:
Hej Anna!
Ja, jag har allt som oftast synpunkter på de flesta tävlingar jag springer.
Kul att ni arrangerade trots snön, parkeringen var ju perfekt för vädret.
Ni gjorde rätt men ändå blev det fel där. Hm, ja du förstod nog vad jag menade.
Ja, man får kolla så att definitionerna som ni gjorde. Lite konstigt att det blev fel ändå. Svårt att svara på varför.
Om man tar en karta som är märkt tex H35, som var fel här. Så kollar man karta mot definitioner på kartan och de lösa. Alla skall dessutom ha korrekt klassnamn. Då borde det inte kunna bli fel. Lägger man fel karta i fel låda vid starten så skall den vara mörkt med det klassnamnet den verkligen är.
Ja, kanske för många kockar, ibland kan det bli så, man kanske har rört ihop kartorna.
Det var kartorna som var fel har jag för mig. Definitionerna var korrekta.
Jag antar att kartorna "bara" var tryckta med bannummer och man skrev klass på baksidan?
Då blev det kanske fel där. För det stod, vad jag har för mig H35 både på karat och definitioner, är inte säker dock.
Men ja det är kanske bättre att inte vara för många som kollar allt, startchefen bör alltid se till så att den har koll.
Men lätt att säga i efterhand. Men märk alltid karta, fast och lösa definitioner med klassnamn och inte bana.
Ja, miniknatet hade jag ingen koll på. Men jag tror att den var bra.
När vi hade tävling sprang de i skogen och det gillade de, inte så roligt med bara en runda på TC som det är ibland.
Men som summering, tryck klassnamn på kartan och bara bannummer, det är som gjort för att göra fel.
Anna Bjärby
:
Tack för feedback. Jag funderar på att göra en checklista till nästa år med viktiga punkter som man måste kolla på varje oansvarsomårde innan starten går. En lista som varje områdsansvarige har och checkar av. Dessutom är jag lite rädd att vårt järngäng (H65 ) inte vill ordna tävlingar längre och dår står vi där och har inte en aning om hur man gör så det gäller att dokumentera innan det är för sent!
Yeni yorum gönder
Ad:
E-posta:
Kayit